Monitor pastaryzacyjny przeznaczony jest do zapisu krzywych temperaturowych i do pomiaru efektu pasteryzacyjnego podczas procesu pasteryzacji piwa i napojów. Przyrząd można również wykorzystać jako notatnik - zapiśnik wszystkich innych dowolnych temperatur jak na przykład: podczas zacierania, fermentacji głównej, dofermentowania, temperatur pomieszczeń i składów, itp. Przyrząd składa się z sondy temperaturowej i z pomiarowego mikrokomputera. Mikrokomputer pomiarowy umieszczony jest w wodoszczelnej osłonie. Długość sondy temperaturowej jest dobrana tak, aby punkt pomiaru był na wysokości około 10-30 mm od dna butelki lub puszki tj. w miejscu, które ogrzewa się najlepiej. Monitor pasteryzacyjny wyposażony jest w pamięć wewnętrzną, do której okresowo przekazywane są zmierzone temperatury. Dane te po zakończeniu procesu pomiarowego zostają przeniesione przez połączeniowy kabelek RS 232 z wewnętrznej pamięci monitora pasteryzacyjnego do komputera PC, w którym zmierzone wartości za pomocą oceniającego softwaru są przepracowane i wywartościowane.

Zakres dostawy
  • Dostawa monitora pasteryzacyjnego składa się z następującyh części:
  • Wodoszczelny pojemnik ze stali nierdzewnej z mikrokomputerem.
  • Czujnik temperatury, który na trwało połączony jest kabelkiem z pojemnikiem.
  • Płyta podstawowa monitora pasteryzacyjnego, na której umieszcza się próbną butelkę z wodoszczelnym pojemnikiem.
  • Połączeniowy kabel pomiędzy monitorem pasteryzacyjnym a komputerem.
  • Komunikacyjny a oceniający software.
  • Instrukcja obsługi.

Dane techniczne:
  • Zakres jednostek pasteryzacyjnych: 0 do 1000 JP.
  • Zakres temperaturowy: -15° do 70°C.
  • Dokładność pomiaru temperatury: +/- 0,1°C.
  • Wyliczenie JP: 1 JP/min. przy 60°C.
  • Dokładność JP: 0,5 JP.
  • Okresowość pomiaru temperatury: wstępnie nastawiona wartość co 10 sek.
  • Max. czas pomiaru dla okresu pomiarowego 10 sek: 15 godz.
  • Zasilanie: litowa bateria o wytrzymałości pracy.
Oceniający program dostarcza następujące możliwości:
  • Przeniesienie danych z monitora pasteryzacyjnego do komputera PC.
  • Graficzne odwzorowanie krzywych temperaturowych i pasteryzacyjnych.
  • Graficzne odwzorowanie krzywych letalnych szybkości biologicznego uśmiercania mikroorganizmów.
  • Wyliczanie ogółem jednostek pasteryzacyjnych.
  • Momentalne wyliczanie wartości ogółem skutku letalnego.
  • Momentalne wyliczanie wartości ogółem relatywnego spadku ilości mikroorganizmów.
  • Wyliczenie stopnia uszkodzenia sensorycznego piwa pasteryzacją.
  • Tabelkowy wypis zmierzonych wartości.
  • Wydruk krzywych temperaturowych, pasteryzacyjnych i wartości tabelarycznych na drukarce.
  • Archiwowanie zmierzonych danych na dysku komputera.
  • Ponowne odczytanie przechowywanych danych z dysku, odwzorowanie na dyspleju komputera lub ewentualnie wydrukowanie