- CO2 w piwie, w butelkach, puszkach i party beczkach.
- Powietrza resztkowego w szyjce butelki EURO, NRW, puszkach i party beczkach.
|
Zasada pomiaru: Przyrząd do oznaczenia zawartości CO2 działa na zasadzie prawa Henriego. Zawartość CO2 ustalona jest pomiarem elektronicznym równoważnych wielkości temperatury i ciśnienia po mechanicznym wytrzepaniu CO2 rozpuszczonego w piwie.
Postępowanie robocze podczas pomiaru: Przed pomiarem, pod głowicę przyrządu z zamkniętymi kurkami kulowymi, podstawić zakapslowaną butelkę. Obrotem dżwigni mechanizmu podnoszącego przekłuć kapsel, po czym do butelki przesunie się iglica, a gazy z szyjki butelki po otwarciu kurka przemieszczą się do biurety gazowej. Tworzenie się piany, która wytłoczy powietrze szyjkowe, można częściowo stymulować wtryskiem piwa za pomocą pompki o małym skoku tłoczka. Zawartość powietrza resztkowego określona zostaje w wyniku absorbcji CO2 przez wodorotlenek patasu w biurecie gazowej. Po wytłoczeniu pianą gazu z przestrzeni szyjki butelki i zamknięciu kranu kulowego piwo naciągnąć pompką, a ponownym wtryskiem uwalnia się CO2 rozpuszczony w piwie. Istnieje możliwość powtarzania wtrysku piwa w celu dobrego odgazowania. Tłoczek pompki w dolnym położeniu należy unieruchomić przekręceniem gałki pompki. Włączyć przyrząd przyciskiem "ON" znajdującym się na membranowej klawiaturze. Przyciśnięciem natomiast klawisza "Enter", wg wybranego zawczasu reżimu, na dyspleju zostanie odwzorowana wielkość zawartości CO2 w piwie. Mikrokomputer przyrządu umożliwia jego wielofunkcyjne zastosowanie. Zarówno pomiar zawartości CO2, jak i oddzielne pomiary temperatury i ciśnienia piwa. Przyrząd jest dostarczany bądż w wersji prostej - typ ICD lub w wersji komfortowej - typ ICDK. Typ ICD pozwala mierzyć CO2, temperaturę, ciśnienie zawsze po wciśnięciu klawisza "Enter", lecz bez zapisu zmierzonych danych do wewnętrznej pamięci przyrządu. Typ ICDK pozwala mierzyć CO2, temperaturę, ciśnienie też zawsze po wciśnięciu klawisza "Enter", lecz z zapisem zmierzonych danych do wewnętrznej pamięci przyrządu. Istnieje możliwość wyboru nadania identyfikacji próbek. Bądż ręcznie za pomocą klawiatury i abecadłowego oznaczenia numerowego albo automatycznie /narastające liczbowe oznacznie próbek/. Przyrząd zapisze oznaczenie próbek oraz zmierzone wielkości do pamięci wewnętrznej, z jednoczesnym ich zobrazowaniem na dyspleju. Dane na dyspleju można ponownie przeglądać albo przenieść do komputera PC w celu ewentualnego dalszego opracowania. Możliwa jest też bezpośrednia transmisja zmierzonych danych do statystycznego piwowarskiego software. Czyszczenie przyrządu po wykonanych pomiarach. Właściwe czyszczenie pryzrządu jest łatwe i szybkie. Należy przyrząd przyłączyć do ciśnieniowego wyprowadzenia wody i przy równocześnie otwartych kurkach kulowych wraz z odaretowanym tłoczkiem pompki przepłukać go wodą. Po wyczyszczeniu odłączyć od wody, a pozostałą wodę płuczącą w przyrządzie usunąć przez obrócenie aparatu.
Parametry techniczne: | - Zakres pomiaru CO2: 1 do 9,99 g/litr.
- Zakres pomiaru temp: - 10 do +30 °C.
- Zakres pomiaru ciśnienia: 0 do 600 kPa lub /w barach albo w psi/.
- Dokładność pomiaru zawartości CO2: +/- 0,1 g/l albo +/-0,01%.
- Displej cyfrowy: 8-o miejscowy.
- Pamięć do zachowania zmierzonych danych: 400 próbek /typ ICDK/.
- Wymiary przyrządu /wys. x szer. x gł./: 530 x 240 x 300 mm.
- Dokładność pomiaru temp: +/- 0,5%.
- Dokładność pomiaru ciśnienia: +/- 0,5%.
- Ciężar przyrządu: około 5 kg.
- Zakres pomiaru biurety gazowej: 0-40 ml powietrza.
| Wyposażenie: | Biureta gazowa /tylko na zamówienie klienta/.
| Opis przyrządu: | Przyrząd składa się z części machanicznej i elektronicznej, które wspólnie tworzą zwartą całość. Część mechaniczna obejmuje: dziurkacz, podstawę przyrządu, mechanizm podnoszący oraz zespoły zapewniające mechaniczne wytrzepanie CO2 z piwa, biuretę, naczynko do ługu, wężyki połączeiowe. Część elektroniczna obejmuje: mikrokomputer, klawiaturę membranową, 4-segmentowy displej, sondy temperatury i ciśnienia.
| Zakres dostawy: | Właściwy przyrząd pomiarowy, wężyki połączeniowe, adapter, roboczy manuał, miska na butelki. |
|
|
|