Przyrząd umożliwia oznaczenie zawartości ilości CO2 w piwie i napojach gazowanych w PET butelkach.

Zasada pomiaru:

Oznaczanie zawartości CO2 z wykorzystaniem prawa Henryego poprzez zmierzenie zrównoważonych wielkości ciśnienia i temperatury po mechanicznym wytrzepaniu-wytłoczeniu CO2 rozpuszczonego w cieczy.

 

Parametry techniczne:

  • Zakres pomiarowy CO2: 2 do 7,8 g/litr wagowo bądź w procentach objętościowych 0,2 do 0,78%.
  • Zakres pomiarowy temperatury: 0° do +25° C.
  • Zakres pomiarowy ciśnienia: 0 do 400 kPa bądź w barach.
  • Ewentualnie na życzenie zamawiającego w wykonaniu o do MPa.
  • Dokładność oznaczenia zawartości CO2 : +/- 0,2 g/litr bądź +/- 0,02%.
  • Dokładność pomiaru temperatury: +/- 0,1° C.
  • Klasa dokładności pomiaru ciśnienia: 2,5.
  • Waga: 0,7 kg.

Zakres dostawy:Właściwy przyrząd pomiarowy, nomogram tarczowy, manual użytkowania.