Nefelometry są przyrządami do wykrywania cząsteczek w płynach. Szeroki dynamiczny zakres umożliwia wykonywać analizę prób od bardzo klarownych do znacznie mętnych. Przez ich stosowanie uzyskujemy cenne informacje o procesach filtracji i oczyszczenia jak np.:
- Klarowność wyborów gotowych: woda pitna, piwo, wino, destylaty.
- śledzenie trwałości, prognozowanie trwałości: stabilność koloidalna.
- Kontrola skuteczności filtracji.
- Integralne bakteriotesty, krzywe wzrostu.
- Woda wejściowa i wyjściowa w stacjach uzdatniania i oczyszczania ścieków.
Zasada pomiaru: | Przyrząd pracuje na zasadzie rozpraszania światła na cząsteczkach znajdujących się w płynie. Światło ze źródła przechodzi przez próbę - wzorzec, a detektory optyczne mierzą bieżącą intensywność przechodzącego światła /kompensacja barwy wzorca/ i jego rozproszenie pod katami 90° i 12°. Odpowiedzi optyczne w tych to kanałach (90° i 12°) różnią się w zależności od wielkości rozpraszających cząsteczek, a tym samym umożliwiają rozróżnić typ ośrodków zmętniających /koloidy - zawiesiny - cząsteczki/ Sygnały z detektora są elektronicznie przetwarzane, a sterujący mikroprocesor według wykrywanych wzajemnych powiązań i kalibracji oblicza wartość zmętnienia w odpowiadającej skali jednostkowej /standardowo jednostki EBC/ oraz zobrazuje je na dyspleju, ewentualnie wydrukuje na drukarce bądź po standardowym zbiorze przekaże do komputera.
| Wykonanie: | Numeryczne przetwarzanie sygnału oraz automatyczne obracanie wzorców podczas oznaczeń umożliwia wykorzystywanie dokładne i powtarzalne pomiary nie tylko w kuwetach, ale też bieżąco w butelkach handlowych. Automatyczne przełączanie zakresu i regulacji za pomocą j ednego przycisku czteroelementowej klawiatury dopuszcza obsługiwanie nefelometru także osobom zupełnie niekwalifikowanym.
| Ponad to: | Komora pomiarowa z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej napełniona wodą destylowaną /imersja/. Dwurzędowy podświetlany LCD dyspej. Sonda kontroli kalibracji. Proste, łatwe sterowanie. Długotrwałe stabilizowane źródło światła. |
|
|